Recenze: CLAIRIN LE ROCHER a CLAIRIN SAJOUS

Dva sousedi, které dělí od sebe pouhá hodina cesty autem a náležitě toho využívají.

1619335644001

Opět dva zcela odlišné kousky ze základní řady Clairinů a tím pádem budou všechny základní hotové. V příštím týdnu ještě uvidím, co vytáhnu, ale bezpochyby to bude pecka.

TRIPLE “A” CLAIRIN PROTOCOL

Aby rum Agricole, kterému se na Haiti říká Clairin, získal označení „Triple A“, musí být vyroben v souladu s pravidly následujícího protokolu.

ZEMĚDĚLSTVÍ

  • Odrůdy cukrové třtiny musí být původní a pokud možno ne hybridní
  • Pěstování cukrové třtiny musí být ekologické, musí dodržovat tradiční výrobní techniky bez použití syntetických chemikálií

SKLIZEŇ

  • Sklizeň musí být prováděna výhradně ručně.
  • Přepravu cukrové třtiny z polí do lihovaru musí provádět zvířata.

VÝROBA

  • Kvašení šťávy z cukrové třtiny musí probíhat výhradně pomocí přírodních kvasinek
  • Kvašení by mělo trvat nejméně 120 hodin.
  • Destilace probíhá maximálně s 5-ti měděnými deskami v přímém kontaktu s plamenem.
  • Rum musí být lahvován v plné síle.
  • Plnění do lahví musí probíhat na Haiti.

Prostě pěkně postaru. To dělá Clairin tím čím je, to je ta jeho výjimečnost, ta krása a nezaměnitelnost. To je to, proč jsem si ho tak oblíbil. 

 

Clairin Le Rocher, Haiti, pot still, 2017, 46,5%      

O rumu:

Lihovar Romuluse Bethela se nachází v Pignonu, v severním okrsku Saint-Raphael, ne více než hodinu cesty od St. Michel, vesnice, kde je lihovar Sajous.

Romelus Bethel

Velkou odlišností je že Le Rocher se vyrábí ze sirupu tří odrůd cukrové třtiny, nikoli z čistého džusu. Šťáva z cukrové třtiny před příjezdem do lihovaru kvasí příliš rychle, a proto jej přeměňují na sirup, který se poté pomalu vaří zpět, aby se zachovaly aromatické látky a příchutě.

A teď proč jsem psal před příjezdem do lihovaru?

Le Rocher totiž získává svůj třtinový sirup z Pignonu, kde destiluje svůj clairin Michel Sajous, a to proto, že v palírně Le Rocher není dostatečný množství cukrové třtiny. Kvůli stabilitě se před transportem vaří na sirup, aby se zabránilo spontánní fermentaci.  Le Rocher je tak jediný z Clairinů, vydávaných Velierem, který se vyrábí spíše ze sirupu než  ze šťávy. Výhodou také je, že koncentrovaná šťáva může být uchovávána asi 18 měsíců, na rozdíl od čerstvě lisované, což umožňuje lihovaru vyrábět Clairin po celý rok.

Co ho dělá dále jedinečným i mezi ostatími Clairiny? Přidává přibližně 30% dunderu z předchozích dávek během procesu destilace. To mu dodává charakteristický funk podobný mnoha jamajským destilátům.

Le Rocher Distillery

Romelus je také silně věřící a proto si vybral jméno Le Rocher, které vychází z veršů Matoušova evangelia 7: 24–27 „Pošetilý staví dům na písku, zatím co moudrý staví na skále“. Lihovar Le Rocher je totiž postaven na skále.

Balení: Krásný karton tentokrát v modré barvě. Stejný motiv jako Sonson. Oslava moře. Nesoustředí se tedy na lidi na ostrově ale na moře a s tím spojené souvislosti. Celkově to vše krásně zapadá to celého konceptu krabic, pro mě takový DP Haiti.

Láhev: Vysoká, štíhlá, jako všechny. Vše podstatné je na přední etiketě. Prostě jako vždy.

Cena: 1270 Kč.

Le Rocher Romelus Bethel

Vůně:EXOT mezi Clairiny. Doslova. Tohle prostě nikde jinde neochutnáte, až tu.

Vždy čichám první k otevřené láhvi a to je šok. Je to, jak když vám manželka přinese silnou zeleninovou polévku a vedle soused zrovna začal udit maso. Je naprosto neuvěřitelné že mě tato kombinace vůbec nevadí.

Po nalití do sklenice se chová úplně jinak. Tóny acetonu, laku na vlasy, solanky se mísí s přezrálým banánem, kiwi a završuje to máslový popcorn. Po uzeném mase jak kdyby se slehla zem.Pokud jej necháte déle větrat, opět se mění a začne zakulacovat. Vystoupí zeleninové tóny oné polévky z láhve.

Je neuvěřitelné, co tento rum dokáže.  Opět čichací rum.

Barva: Bílá s mírným nádechem do slámy. Tvoří malé kapičky po celé sklenici.

Chuť: Výbuch v puse, ale nemyslím sílou rumu ale těch chutí je tam hrozně moc. V první řadě nastupují olivy s plastelínou mojí dcery. Prostě já ji tam cítím a to jsem ji nikdy nejedl. Ale v představě je to přesně ono.

Následují smažené banány, třtina a kváskový chleba. Opět mírně minerální tóny ale ty vyniknou až úplně na konci společně s travnatými tóny celé naší zahrádky.

Je to takové bum a pak se postupně uklidňuje a v krku ji cítíte hodně dlouho. Což je velmi zajímavé, vzhledem k celkem nízkým procentům alkoholu.

Hodnocení:  86/100

Při první ochutnávce jsem si myslel, že bude poslední, ta vůně pečeného masa mě extra nelákala. Po delší době a vícero ochutnávkách si mě získal a budu potřebovat další láhev. Tohle chci pít.

Clairin Sajous, Haiti, pot still, 2017, 56,4%

Sajous, Clairin Sajous. Ne není to hláška z bondovky ale název pro mě největšího překvapení mezi Clairiny. Možná je to tou největší voltáží, možná tou chutí, možná tou nejkrásnější krabicí, nevím. Potřebuju asi víc času, abych to rozebral na drobné, ale je fakt, že minulý týden mě přišla další láhev tak to to nebude náhoda.

7 Distillery Sajousoda.

O rumu:

Sajous je jméno zakladatele (1960)  a majitele lihovaru jménem Chelo. Lihovar se nachází uprostřed cukrovarnické plantáže o velikosti 30 hektarů, z níž se veškerý cukr používá k destilaci této úžasné tekutiny.  Přesněji je to severně od hlavního města Haiti, Port-au-Prince v regionu Saint Michel de l'Attalaye.

7 Michel Sajous

Používá speciální jávskou třtinu pocházející z Indie Crystalline. Ano je to ta samá, kterou využívá pro svůj rum Providence First Drops destillérie de Port-au-Prince.

Fermentace probíhá po dobu sedmi až deseti dnů pomocí divokých kvasinek. Následuje dvojitá destilace a poté plnění do lahví. Bez stárnutí, bez ředění, bez přísad, prostě tak jak to je zvykem na Haiti.

Sajous Still

Balení:  Nádhera. Můj favorit byl do této doby krabice od Casimira, ale toto ji překoná.

Obal zdobí typické scény sklizně cukrové třtiny na Haiti a vytvořil jej ten samý umělec, jako vytvořil obal od Casimira, Simeon Michel. Ale mám tu jednu krásnou historku, na kterou se mě podařilo narazit až nyní. Bude se vztahovat k Vavalu. Ten už mám napsaný tak snad se nebudete zlobit o doplnění.

Jde o příběh láhve a obalu krabice Clairinu Vaval.

Před několika lety Luca Gargano mluvil se starým janovským taxikářem o rumech a zmínil Haiti a Clairiny a ten chlap se ukázal být dlouholetým námořník v důchodu, který byl na poloostrově a získal nějaké místní umělecké dílo, již v 60. letech. Luca za právo naskenovat tento obraz a použít obrázek na láhvi zaplatil muži nezveřejněnou částku a šesti lahvemi prvního vydání Vavalu.

Láhev: Evergreen se opakuje, je to stejné, je to pěkné, obsahuje to vše co má. Tady není co popisovat. 

Cena: 1270 Kč

Vůně: Hodně intenzivní, silná s tóny cukrové třtiny, zelených okurek, limetky, jablek, hrušek. V pozadí mírné travnaté tóny, občas jemně štípne něco jako pepřový závan.

Po počátečním rozvonění se však uklidní, velmi zhutní a stane se takovou těžkou a svěží zároveň. S tóny zelených jablek a nemůžu si pomoct ale já cítím vůni jako když přijdu na bazén a cítíte takovou tu vůni vody, chlóru a mírnou slanost.

Barva: Křišťálově bílá. Kapky velmi rychle stékají dolů.

8 Sajous and Cristalline

Chuť: To řeže. Opravdu kdo není nachystaný tak vás to pěkně kopne. I já co piju 60+ tak jsem ze začátku pocítil opravdu kopnutí, potom dlouhý hřejivý dojezd. A ten fakt cítím až v břiše.První cítíte silnou kořeněnou chuť, která následně přejde na máslový dojezd. Jak když si dáte chleba s máslem a něčím zeleným nahoru.Tóny zeleného ovoce se mísí s něčím mírně technickým. Lahoda.

Hodnocení:  91/100

Toto chcu pít a jen mě to utvrdilo že se mám těšit na stařenou verzi. Už teď nemůžu vydržet.

Kde koupíte:

Vzorek Sajous můžete vyzkoušet tady

 

1619335643977