Aperol 11,0% 0,7 l
Kód: WH-3680Detailní popis produktu
Aperol představuje ztělesnění radosti ze života v italském stylu.
Jedinečný aperitiv s vyváženou hořkosladkou chutí a nezaměnitelnou oranžovou barvou vytvořili bratři Silvio a Luigi Barbieri. V roce 1919 ho představili na mezinárodním veletrhu v Padově, odkud pocházeli, a slavili s ním obrovský úspěch.
Pro originální recepturu, jež se za více než 100 let nezměnila, jsou klíčové infuze pomerančů, hořce, rebarbory a dalších bylin a koření. Přesný recept však zůstává přísně střeženým tajemstvím.
Aperol je neodmyslitelným základem pro věhlasný Aperol Spritz, který je zároveň jediným drinkem, jenž se z Aperolu připravuje. Aperol Spritz se těší obrovskému růstu popularity především v posledních letech, jeho historie však sahá až do 50. let 20. století, kdy vznikl v italských Benátkách.
Aperol Spritz se řadí mezi nízkoalkoholické nápoje vedle piva, vína či prosecca, při správné přípravě obsahuje zhruba 9 % alkoholu.
Pro perfektní chuť je nezbytná i perfektní příprava. Začínáme vždy sklenicí plnou ledu, následně přidáme 3 díly prosecca, 2 díly Aperolu, 1 díl sody a plátek pomeranče. Aperol Spritz si můžete vychutnat v létě na terase i v zimě u sjezdovky.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Likéry |
---|---|
ZEMĚ: | Itálie |
OBJEM: | 0,7 l |
% ALKOHOLU: | 11 % |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Aperol je alkoholický nápoj zařazovaný mezi kořeněné bittery. Má charakteristickou oranžovočervenou barvu a ovocnou, jemně hořkou chuť. Vyrábí se základě lihu s přídavkem hořce, rebarbory, pomerančových extraktů, aromatických bylin a barviv; obsahuje 11 % alkoholu podle objemu. Jeho bohatá chuť je výsledkem infuze směsi vysoce kvalitních bylin a koření.
Historie
Aperol vznikl v italské rodinné firmě bratrů Barbieri v Padově kolem roku 1919. V tomto roce byl představen na veletrhu Fiera Campionaria di Padova. V roce 1993 byla firma F.lli Barbieri odkoupena společností Barbero 1891 a v prosinci 2003 se stala součástí skupiny Campari.
Nejznámějším nápojem založeným na Aperolu je Aperol Spritz. Vznikl v 50. letech jako varianta benátského vinného stříku (spritz veneto), který pravděpodobně přivezli Rakušané do Benátek v 19. století (Benátky byly v první polovině 19. století součástí habsburského soustátí).
Podávání
Aperol se podává vždy dobře vychlazený, buď samotný nebo smíchaný se sodovou vodou nebo se šumivým vínem. Klasický Aperol Spritz, jak jej doporučuje samotný výrobce, se skládá ze 3 dílů prosecca, 2 dílů Aperolu a 1 dílu sodové vody. Později bylo vyvinuto speciální prosecco s názvem Pro-Spritz, které je určeno přímo pro míchání koktejlu Aperol Spritz. Doporučené poměry jsou v tomto případě 1 díl Aperolu, 1 díl prosecca Pro-Spritz a sodovka podle chuti. Aperol Spritz by měl být podáván ve sklenici s nožkou, ale jsou také k dispozici sklenice přímo od výrobce. Alternativně lze použít sklenice na červené víno.