Depaz Port Cask Finish 0,04l 45%
Kód: 2178Detailní popis produktu
Výrobce: Distillerrie Depaz, Saint-Pierre
Značka: Depaz
Druh: Zemědělský (agricole)
Země: Martinik
Stáří: 8 let (v malobjemových dubových sudech) + 11 měsíců v sudech po portském
Obsah alkoholu: 45%
Popis: Vítěz nejlepšího zemědělského rumu světa roku 2020.
Chuťový profil: Barva zlaté mandle s ohnivými odlesky. Vyzrálá komplexní vůně s tóny portského vína. Na začátku chuti jsou jemně dubové tóny podpořené vanilkou, čokoládou a fíkovým džemem. Poté přichází dotek vyzrálého portského, lískového oříšku, sušeného ovoce, kakaa a růžového džemu. Závěr s jemnými tóny jasmínu, kávy, čokolády, černého čaje a švestek.
Popis: Depaz Port Cask Finish zraje minimálně osm let ve vybraných maloobjemových dubových sudech. Poté je jedenáct měsíců dostařován v sudech po portském víně, které mu dodávají aroma ovocné marmelády a fíků. Tip na servírování: s dezertem z tmavé čokolády (Sacher), nebo s dobrým doutníkem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Rum miniatury |
---|---|
ZEMĚ: | Martinik |
DOBA ZRÁNÍ: | 11 YO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rhum Depaz
Na úpatí hory Mont Pelée kousek od zátoky Saint-Pierre, v severozápadní části ostrova založil v roce 1638 první guvernér Martiniku palírnu Depaz.
Historie rumů Depaz
V destilerii Depaz se vyrábí Agricole rumy (též zemědělský rum) již od roku 1651 a to ve světlé, tmavé i stařené variantě. Plantáž s cukrovou třtinou, patřící palírně Depaz, byla zcela zničena v roce 1902 při erupci sopky, ale o sedm let později ji znovu obnovil Viktor Depaz, který jako jediný z palírny katastrofu přežil. Ten také znovu vystavěl zcela přesnou repliku domu u plantáže, která byla dokončena v roce 1917. Nicméně právě díky vulkanické půdě můžeme dnes pěstovat velmi kvalitní cukrovou třtinu, v níž spočívá tajemství jedinečné chuti rumů Depaz.
Jedinečný terroir rumů Depaz
Cukrová třtina, která se používá na výrobu rumů Depaz, se pěstuje v prostředí, které je na Martiniku jedinečné: v oblasti hory Mont Pelée. Zde má tato plodina vše, co potřebuje, aby prospívala a byla schopná ze sebe vydat to nejlepší: výjimečný slunečný svit, dostatek srážek, které jsou klimaticky ovlivňovány přítomností sopky tyčící se do výšky 1 395 m nad mořem, a k tomu mladou lehkou a dobře propustnou půdu, díky níž mohou rostliny zakořenit hluboko a využít naplno svoji schopnost hromadit cukr. Proto je cukrová třtina, která se pěstuje v oblasti Depaz, jednou z nejkvalitnějších na celém Martiniku. Výjimečné prostředí této lokality vedlo k tomu, že v roce 1996 bylo území, na němž se cukrová třtina pěstuje, zařazeno mezi oblasti s označením původu zboží - Martinique AOC. Toto označení vyjadřuje unikátní souhrn přírodních podmínek (voda, slunce, půda) a odborných znalostí a dlouholetých zkušeností zdejších mužů a žen, které přispívají ke vzniku jedinečného rumu Depaz.
Master Blender Nora Carrion Martinez
Obor vzdělání: chemické procesy a technologie. V palírně Depaz začala pracovat před 19 lety. Její funkce: Mistr palírny. Vedoucí laboratoře jakosti.
„Náš Mistr palírny (nebo též Master Blender) musí mít samozřejmě potřebné teoretické znalosti k tomu, aby dokázal analyzovat a vyhodnocovat kvalitu rumů. Má za úkol sladit a namíchat rumy, které se destilovaly různě dlouhou dobu (v řádu dní pro bílý rum) nebo které zrály různý počet let (stařené rumy). Musí disponovat dobrými organizačními schopnostmi a být svědomitý, aby dokázal nepřetržitě sledovat kvalitu rumů ve všech fázích výrobního procesu: během fermentace, destilace i zrání.
Klíčová je schopnost rozpoznat různé aroma a určit chuť, jemnost či čistotu vůně. Master Blender musí mít vytříbené a výjimečně dobré smyslové vnímání a bohaté zkušenosti, aby byl schopen identifikovat vůni během několika vteřin. Důležitými vlastnostmi jsou také umět hodnotit nezaujatě a pozitivní vztah k výrobku.“