Schotman Foursquare 2005 17 YO 0,04l 58,4%
Kód: 2470Detailní popis produktu
Plnič: Schotman (nezávislý bottler)
Značka: Scohotman Single Cask
Výrobce: Foursquare
Země původu: Barbados
Objem alkoholu: 0,04l
Obsah alkoholu: 58,4%
Cukernatost: 0g
Způsob destilace: Column still & Pot still
Doba zrání: 11+6 let
Typ zrání: Sudy po bourbonu
Počet lahví: 278 lahví
Detail: Značka Schotman uvedla na trh nejen vlastní výraz Peated Rum, ale působí také jako nezávislý bottler. Novinkou v portfoliu Schotman tak je sedmnáctiletý single cask rum z barbadoské palírny Foursquare. Jedná se již o druhou edici Schotman Barrel Selection.
Popis: Schotman Single Cask Foursquare 2005 17 YO je rum z jednoho sudu. Jedná se o směs rumů z kotlíkové a kolonové destilace, jež nejprve zrála 11 let na Barbadosu. Poté byl rum převezen do Evropy a zde zrál dalších 6 let v sudech po bourbonu. Lahvování proběhlo v červenci 2022 a do láhví šel rum v plné síle 58,4 %. Rum není doslazovaný ani neobsahuje další příměsi. Ze sudu číslo 71rtn17/V178 vzniklo pouhých 278 láhví.
Degustační poznámky: Výjimečný rum s plným tělem a bohatým chuťovým profilem. V poměrně intenzivní vůni se střídá aroma dřeva s decentními ovocnými tóny. Zároveň se objevuje nádech jablek a skořice. V chuti převládají dubové tóny a opálený kokos. Jakmile se rum trochu nadechne, vystoupí čokoláda, sladké mandle a vanilka. Posléze je vystřídá sušší pepřový závěr.
Výrobce: Foursquare je palírna rumu na Barbadosu, kterou v roce 1996 znovu otevřela rodina Sealeových. Nachází se na bývalé cukrové plantáži, jež byla založena kolem roku 1720. Cukrovar přestal vyrábět koncem 80. let 20. století, takže Foursquare dováží většinu melasy z Guyany. Lihovar v současné době vede Richard Seale, člen čtvrté generace rodiny, která se zabývá výrobou rumu již od roku 1820.
Majitelem značky Schotman je Eric Koster, tvůrce Peated Rumu. Ale také nezávislý bottler, jehož rumy jsou lahvované pod značkou Schotman Barrel Selection.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Richard Seal, master blender, je jedním z nejlepších odborníků na rum, jakému svět může nabídnout. Spolu s Lucou Garganem z firmy Velier vytvořili inovativní klasifikační systém rumů, který odhaluje mnoho informací o jejich původu. Richard se také vynasnažuje bojovat proti marketingovým klamům, jako je přidávání cukru, aroma nebo zavádějící informace o stáří a výrobě rumu. Místo toho se snaží vzdělávat spotřebitele a nadšence o procesech destilace, skladování a stárnutí rumu.
R. L. Seale & Company, značka založená roku 1920, je již ve čtvrté generaci vlastněna rodinou Seal, kterou v současnosti reprezentují sir David Seale a jeho syn Richard. V roce 1995 převzali opuštěný cukrovar, který po renovaci a instalaci nových destilačních kolon pro produkci rumu začali využívat v roce 1996.