Slivovice
Slivovice u nás patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější pálenky. Vyrábí se ze švestek, slív či blum a má příjemnou ovocnou chuť i aroma. První zmínky o pálení švestek pochází z bulharských klášterů ze 14. století. U nás se o ní píše od 17. století. Pochází z valašských Vizovic, odkud se rozšířila do jiných koutů ČR. Poměrně ostrá slivovice se často ukládá do sudů, kde se časem zjemní a zbarví do zlatova.
Značky

Menší úroda často může znamenat vyšší kvalitu. Je tomu tak v tomto případě? Ochutnejte a posuďte.

Slivovice Stanley dozrála v sudu po Plantation rumu. Sudový experiment, ve kterém vzniklo jen 385 lahví.

Velmi vydařená, bohatá sklizeň vyzrálých švestek roku 2022 přinesla několik skvostných odrůdových slivovic. Odrůdovou specialitou byla vybrána odrůda Valjevka.

Čačanská rodná ročníku 2021 je slivovice s výraznou mandlově nahořklou chutí pecek, v dozvuku můžete cítit švestkovou zavařeninu s náznakem hřebíčku.

Nová Stanley je jemná slivovice s příjemnou ovocnou chutí a nasládlým mandlovým aroma pecek.

Stařený jednodruhový destilát ze švestek odrůdy Čačanská rodná sklízených v podhůří jesenických hor. Slivovice zraje v sudech po portském víně, ze kterého má i nádhernou ružovou barvu. Vzniká jen velmi omezené množství.

Jednodruhová slivovice z nejsladší odrůdy Čačanská rodná. Většina slivovic kombinuje několik druhů švestek. Tato je jedinečná použitím nejsladší odrůdy s menšími plody.

Stařená slivovice je zlatým hřebem z ovocné produkce Lihovaru Žufánek. Díky zrání v dubovém sudu získá slivovice zlatou barvu, vanilkové a dřevité tóny. Jedna šarže Žufánkovi zlaté slivovice je limitovaná na 225 litrů andělského skvostu.

Family Reserve zrála v sudu dlouhých 15 let, což se výrazně propsalo do její chuti.

