

Detailní popis produktu
Aberlour A'bunadh Alba je dědicem whisky A'bunadh: od gaelského „původu" na poctu zakladateli Aberlour Jamesi Flemingovi ctí tradici whisky 19. století. Je to skutečně „silový sud" Single Malt, stáčený bez přidání vody. Jeho způsob výroby připomíná silnou chuť starých sladů. Na rozdíl od Aberlour A'bunadh zrajícího pouze v sudech po Sherry, A'bunadh Alba je sudová síla zrající 100% v prvoplněných sudech po Bourbonu, pro whisky, která je čistá a zároveň povzbuzující. Alba odkazuje na Quercus Alba, typ amerického bílého dubu používaného při zrání této whisky. Tento dub je zvláště vhodný pro výrobu sudů po bourbonu díky své odolnosti a schopnosti absorbovat vodu a kyslík. Alba shodou okolností znamená v gaelštině také Skotsko. Zlatá medaile ISC (International Spirits Challenge) 2021.Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Palírna whisky Aberlour
Zakládací kámen pro destilerii Aberlour, známou též pod jmény Aberloir nebo Aberlour House, byl položen v roce 1826 blízko břehů řeky Spey. Po devastujícím požáru v roce 1879 bylo rozhodnuto o výstavbě nové destilerie několik mil dál po toku řeky. Od této doby se počítá oficiální začátek existence Aberlouru. Současná podoba destilerie je výsledkem oprav po dalším rozsáhlém požáru v roce 1898.
Klíčové informace o Aberlour
- Správná výslovnost: ah•bur•lower
- Region: Speyside
- Datum založení: 1879
- Vlastník: Chivas Brothers Ltd (Pernod Ricard)
- Výrobní kapacita: 3,8+ milionu litrů
Aberlour patří pod křídla francouzského konglomerátu Pernod Ricard a představuje jejich první skotskou destilerii. Výsledkem je, že Aberlour se těší pozici nejprodávanější skotské single malt whisky ve Francii, i když ve Skotsku samotném je již méně rozšířená. Celosvětově se řadí na deváté místo v prodejnosti mezi single malt whisky.
Destilerie Aberlour se řadí mezi průkopníky v nabízení prohlídek přizpůsobených znalým whisky nadšencům, dávajících přednost těmto konkrétním návštěvníkům před obecnými turisty. Prohlídka, která trvá dvě hodiny, zahrnuje ochutnávku šesti různých vzorků.
Ve výrobním procesu destilerie dominují dva páry velkých, širokých destilačních kotlů, z nichž produkovaná whisky má výrazný ovocný profil, což je výsledkem záměrně pomalého destilačního procesu. V roce 2017 Chivas Brothers oznámili plány na rozšíření kapacity destilerie, které byly později v roce 2020 znovu předloženy a schváleny. Rekonstrukce zahrnuje výstavbu nového destilačního domu s čtyřmi novými kotly a renovaci návštěvnického centra s cílem zdvojnásobení produkce.