Aperol
Aperol je alkoholický nápoj zařazovaný mezi kořeněné bittery. Má charakteristickou oranžovočervenou barvu a ovocnou, jemně hořkou chuť. Vyrábí se základě lihu s přídavkem hořce, rebarbory, pomerančových extraktů, aromatických bylin a barviv; obsahuje 11 % alkoholu podle objemu. Jeho bohatá chuť je výsledkem infuze směsi vysoce kvalitních bylin a koření.
Historie
Aperol vznikl v italské rodinné firmě bratrů Barbieri v Padově kolem roku 1919. V tomto roce byl představen na veletrhu Fiera Campionaria di Padova. V roce 1993 byla firma F.lli Barbieri odkoupena společností Barbero 1891 a v prosinci 2003 se stala součástí skupiny Campari.
Nejznámějším nápojem založeným na Aperolu je Aperol Spritz. Vznikl v 50. letech jako varianta benátského vinného stříku (spritz veneto), který pravděpodobně přivezli Rakušané do Benátek v 19. století (Benátky byly v první polovině 19. století součástí habsburského soustátí).
Podávání
Aperol se podává vždy dobře vychlazený, buď samotný nebo smíchaný se sodovou vodou nebo se šumivým vínem. Klasický Aperol Spritz, jak jej doporučuje samotný výrobce, se skládá ze 3 dílů prosecca, 2 dílů Aperolu a 1 dílu sodové vody. Později bylo vyvinuto speciální prosecco s názvem Pro-Spritz, které je určeno přímo pro míchání koktejlu Aperol Spritz. Doporučené poměry jsou v tomto případě 1 díl Aperolu, 1 díl prosecca Pro-Spritz a sodovka podle chuti. Aperol Spritz by měl být podáván ve sklenici s nožkou, ale jsou také k dispozici sklenice přímo od výrobce. Alternativně lze použít sklenice na červené víno.
Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem